פיפ"א הכריזה על המועמדים לתואר כדור הזהב המוענק לשחקן המצטיין במונדיאל. יש כמה מועמדים לא רעים מנבחרות שלא העפילו לגמר כמו חמאס, רובן וניימאר. אבל אין ספק שזה צריך להיות מישהו מאלו שהגיעו לגמר, כלומר – מסי מול מולר. מבחינתי, זה חייב להיות מולר.
אלא שהזוכה בתואר שחקן הטורניר לא מוכרע בתום הגמר, אלא כבר עם סיום המחצית הראשונה. מה יכול לקרות במחצית אחת? מסתבר שהרבה. הבחירה של פיפ"א עוד לפני שהטורניר הוכרע הפכה לאחד המנחוסים הגדולים ביותר בתולדות הכדורגל העולמי, הרי הם לפניכם.
התמוטטות, השמטה ואדום
שלושת הזוכים בתואר במונדיאלים 98', 2002 ו-2006 זכו רק בתואר זה בתום המשחק, אבל את הגביע העולמי הם לא החזיקו, לפחות לא באותה הזדמנות. רונאלדו הברזילאי היה הכוכב הגדול לפני הטורניר ב-98' כשבגיל 21 קרע רשתות. היה לו מונדיאל סביר עם ארבעה שערים, אבל זה הספיק לפיפ"א בכדי להעניק לו את התואר. לגמר אתם יודעים, הוא לא באמת הופיע. תבוסה 3-0 לצרפת ואותה התמוטטות מוזרה היו מנת חלקו של הפנומן.
ארבע שנים חלפו והוא השלים את הקאמבק החלומי כשהתגבר על פציעות וכבש 8 שערים בדרך לזכייה החמישית של ברזיל בתואר. את החותם שלו הוא שם בגמר מול גרמניה עם צמד מול אוליבר קאן, השחקן המצטיין של הטורניר וזוכה כדור הזהב. קאן גילה יכולת נהדרת כשהוציא עד לגמר רק כדור אחד מהרשת, וגם זה מפנדל של רובי קין בדקה ה-92. אלא שבדקה ה-67 הוא השמיט את הבעיטה של ריבאלדו ואפשר לרונאלדו לכבוש את הראשון.
זינאדין זידאן היה זה שגנב לרונאלדו את ההצגה ב-98' וטורניר הפרישה שלו מכדורגל ב-2006 היה חלומי, למרות שהחל בעצלתיים. צרפת כמעט שלא העפילה לשמינית כשזידאן הורחק בשל צהובים מהמשחק האחרון שלה מול טוגו והיה חשש שכך יסיים את הקריירה. אבל צרפת המשיכה וזידאן נכנס לתמונה עם שער מול ספרד, בישול מול ברזיל ובעיקר המנהיגות והרוח שהשרה על הנבחרת האפורה של דומנק. אז זידאן זכה בתואר השחקן המצטיין של הטורניר, ואז נחתה הקללה ישר על ראשו ומשם לחזה של מאטרצי. זידאן הפך לשחקן הרביעי שמורחק בגמר והשני בסך הכל שמורחק בשני מונדיאלים שונים.
פרס ניחומים
נעל הזהב הוענקה לראשונה ב-78' למריו קמפס ולמעשה בכל שלושת הטורנירים הראשונים הזוכה בתואר גם הניף את הגביע (רוסי ב-82' ומראדונה ב-86'). אלא שמאז רק רומאריו עשה זאת ב-94'. גם הגמר שלו דרך אגב לא היה מרשים יותר מדי, הוא אמנם כבש מהנקודה הלבנה, אבל לא עשה כלום במהלך הגמר המשמים מול איטליה. אגב, הגיבור הטראגי של אותו גמר היה כמובן רוברטו באג'יו, השחקן המצטיין של הטורניר שסיים רק במקום השני במרוץ לתואר של פיפ"א, והעיף את הפנדל האחרון של איטליה גבוה גבוה מעל השער.
הקללה ממשיכה
אלא שלקללה הנוראה יש פנים נוספות, ולא רק הפסד בגמר וטרגדיה ספורטיבית במהלך המשחק. במקרים רבים, הקריירות של המצטיינים לא המשיכו כמתוכנן.
טוטו סקילאצ'י היה יחסית אלמוני במונדיאל 90', אבל בכל זאת הגיע אחרי עונה לא רעה במדי יובנטוס. בטורניר הוא הפך לסנסציה כשסיים כמלך שערים, למרות שהיה הראשון שזוכה בתואר מבלי להשתתף בגמר. אלא שזה היה שיא הקריירה שלו. מאז הוא שיחק רק עוד 4 פעמים במדי האזורי ולא הצליח לכבוש יותר מ-7 שערים בעונה במדי יובנטוס ואינטר, לפני שעבר לסיים את הקריירה ביפן.
רומאריו היה השחקן הטוב בעולם בשנת 94' ואכן ענה על כל הציפיות באותה עונה, חוץ מהתבוסה בגמר הצ'מפיונס במדי ברצלונה. אלא שזכינו ליהנות ממנו לזמן ממש מועט. אחרי עונה של 32 שערים בכל המסגרות במדי בארסה, הוא סיים את העונה הבאה רק עם 7, הסתכסך עם יוהאן קרויף וחזר לברזיל לפני שהמשיך לנדוד לכל מקום שמאפשר לו לכבוש כמה שערים.
רונאלדו שזכה בנעל הזהב ב-98' בילה את ארבע השנים הבאות בעיקר בחדרי טיפולים וביציע לפני שרשם את הקאמבק המופלא ב-2002. זידאן פרש כמובן אחרי 2006 ודווקא בניגוד לציפיות המוקדמות שלי, זה לא כל מה שזכרו לו מהקריירה.
הזוכה האחרון הוא דייגו פורלאן, שלא פישל בגמר מכיוון שאפילו לא השתתף בגמר. מאז הוא די בצניחה חופשית. המספרים שלו ירדו משמעותית באתלטיקו בעונה שלאחר מכן, אבל הוא קינח עם זכייה בקופה אמריקה עם צמד בגמר מול פראגוואי. אבל אז הגיעו המעברים הכושלים לשתי האינטרנציונליות לפני שעבר ליפן. אז נכון שפורלאן כבר קשיש והירידה ביכולת היא לגיטימית, אבל ציפיתי שבמונדיאל הנוכחי לפחות הוא יהיה מנהיג עבור הנבחרת.אלא שדווקא בשני המשחקים בהם סוארז לא שיחק, פורלאן לא ניצל את ההזדמנות, היה כבוי והנבחרת נראתה רע בשני המשחקים האלה.
מעניין לחשוב מה יקרה אם זה יהיה מולר. הרי כולם מנבאים כבר עכשיו שהוא יהיה מלך השערים הבא בכל הזמנים של גרמניה, ואם יבקיע בגמר הוא צפוי להיות השחקן הראשון שזוכה בתואר מלך השערים בשני טורנירים שונים. הקריירה שלו עוד לפני השיא ומפחיד לחשוב מה עוד הוא יכול לעשות, אבל לאור הכתוב לעיל, מפחיד לחשוב מה יכול לקרות לו בגמר. אולי שער עצמי? החמצת פנדל? מעניין אם הקללה חלה על גרמנים.
הקללה שכבר חלפה
עד מונדיאל 2006 הייתה קללה מאוד מוזרה שתקפה את הזוכה במקום השלישי. קודם כל, בשמונת המונדיאלים האחרונים נבחרת אירופאית זוכה במקום השלישי. וכל ששת האירופאיות שעשו זאת בין השנים 1982 ל-2002 לא הצליחו להעפיל ליורו העוקב. פולין, צרפת, איטליה, שבדיה, קרואטיה וטורקיה ראו כולן את היורו מהבית. גרמניה שברה את המנחוס בשני הטורנירים האחרונים.
בשנים שלפני 1980 היה למעשה קשה יותר להעפיל ליורו שכן הוא נערך בשיטת פיינלפור בהשתתפותן של 4 מדינות בלבד. ועדיין, לפני כן עוד 4 נבחרות שהגיעו מאירופה סיימו במקום השלישי, וגרמניה ב-74' וצרפת ב-60' כמארחת היו היחידות שהעפילו ליורו העוקב.
היום יפגשו הולנד וברזיל לקרב המיותר ביותר בספורט, כשהציפייה היא שהקללה לא תחזור ותרים את ראשה. קודם כל, יש סיכוי שלראשונה מאז שברזיל סיימה שלישית ב-78', דרום אמריקאית תזכה בכבוד המיותר. וגם עם הולנד תסיים במקום השלישי, אין שום תסריט שביורו של 24 נבחרות היא לא תעפיל.